Nasycone kwasy tłuszczowe tworzą sztywne wyspy w błonie, które stopniowo uszkadzają komórki
4 grudnia 2017, 12:31Badanie obrazowe zespołu z Uniwersytetu Columbia pokazuje, w jaki sposób nasycone kwasy tłuszczowe uszkadzają komórki.
Światło moduluje funkcje hipokampa i uczenie przestrzenne
7 lutego 2018, 06:00Spędzanie zbyt długiego czasu w słabo oświetlonych pomieszczeniach może zmieniać strukturę mózgu, upośledzając zdolność do uczenia i zapamiętywania.
NanoZymowy bicz na bakterie
6 kwietnia 2018, 15:11Na RMIT University powstały sztuczne enzymy (NanoZymes), które wykorzystują światło widzialne do generowania uśmiercających bakterie reaktywnych form tlenu (RFT).
Gupiki komunikują agresję za pomocą zmiany koloru tęczówki
5 czerwca 2018, 10:01Gupiki trynidadzkie (Poecilia reticulata) zmieniają kolor oczu, by odstraszyć rywala.
Wiadomo, jak zbudowane są kwasy tłuszczowe, które sprawiają, że film łzowy jest optycznie przeroczysty
9 sierpnia 2018, 11:31Naukowcy określili budowę kluczowych długołańcuchowych kwasów tłuszczowych z warstwy lipidowej filmu łzowego. Już wkrótce ich ustalenia mogą pomóc w ulepszeniu terapii zespołu suchego oka.
Powiązania między metabolizmem glukozy i malarią mózgową
9 października 2018, 09:11Istnieje związek między metabolizmem glukozy a malarią mózgową, na którą rocznie umiera ponad milion osób.
Zranione miejsce nie musi już pozostawać łyse
29 listopada 2018, 14:29Aktywując pewien szlak komunikacji międzykomórkowej, naukowcy doprowadzili do wzrostu włosów w miejscu urazu.
Pęczniejąca hydrożelowa pigułka, która nawet przez 30 dni monitoruje procesy zachodzące w żołądku
30 stycznia 2019, 12:38Inżynierowie z MIT-u stworzyli przypominającą galaretkę pigułkę, która po dotarciu do żołądka pęcznieje i osiąga wielkość piłeczki do ping-ponga. Elastyczna pigułka jest wyposażona w czujnik, który nieprzerwanie monitoruje temperaturę żołądka nawet przez 30 dni. W przyszłości sensory będą mogły mierzyć inne parametry, np. pH.
Hydrożelowe soczewki będą leczyć rozmiękanie rogówki, ważną przyczynę utraty wzroku
13 marca 2019, 11:17Amerykanie stworzyli hydrożel, z którego w niedalekiej przyszłości mogą powstać soczewki kontaktowe do leczenia rozmiękania rogówki, ważnej przyczyny utraty wzroku na całym świecie. Proces prowadzący do zwyrodnienia i rozpływu tkanki rogówki jest wynikiem działania enzymów; występuje w różnych chorobach autoimmunologicznych, np. toczniu czy reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Związki z owoców czarnego bzu wspomagają walkę z wirusami grypy na kilku poziomach
23 kwietnia 2019, 15:10Związki z owoców czarnego bzu mogą hamować wnikanie i replikację wirusów grypy w ludzkich komórkach, a także wzmacniać reakcję immunologiczną na patogeny.